24 / 04 / 2024

Tapu harcı ve masrafları!

Tapu harcı ve masrafları!

Gayrimenkul alan ve satanların, bu işlemlerinde ödemesi gereken masrafları tapu harcı ve döner sermaye masrafları olmak üzere ikiye ayırmamız mümkün. Tapu harcı ve masrafları için tıklayın...




Gayrimenkul alan ve satanların karşısına çıkacak masrafları iki başlık altında toplamamız mümkün. Bu başlıklar; tapu harcı ve döner sermaye masrafları. Yani bir gayrimenkul alım – satımında tapuda gerçekleştireceğiniz hizmetlere karşılık olarak tapu harcını ve bununla birlikte döner sermaye masraflarını ödemeniz gerekiyor. 


Tapu harcı.. 

Emlak alım – satımında ödenecek bir tutar olan tapu harcı oranının ne olacağı, ilgili mevzuatta her yıl belirleniyor. Örneğin 2012 yılına baktığımızda, tapu harcı oranının gayrimenkulun satış bedeli üzerinden binde 33 oranında hesaplandığını görüyoruz. 2013 yılında ise söz konusu bu masraf kaleminde düzenleme yapılarak, mevcut oran binde 20'ye çekildi. Yani 2013 yılında gayrimenkul alan ve satanlar gayrimenkulun gerçek satış bedeli üzerinden ayrı ayrı binde 20'şer oranında tapu harcı ödeyecekler. 


Bu duruma göre, 200 bin TL'lik bir gayrimenkulun alım – satımında ödenmesi gereken tapu harcı miktarı 4 bin TL olur. Tabi bu miktarın yarısını alıcının, yarısını ise satıcının ödemesi gerekiyor. 


Döner sermaye masrafları..

Gayrimenkul alım – satım işlemlerinde karşılaşılacak bir diğer masraf ise; döner sermaye masrafları. Yukarıda belirttiğimiz tapu harcı tutarına döner sermaye masrafları dahil edilmiyor. Bu masraf kalemi için ekstra bir bedel ödemeniz gerekiyor. Kurumdan kuruma farklılık gösterebilecek döner sermaye masrafları için ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında değişiyor. 


Masrafları ödemeyene ceza var... 

Tapu harcı ve masrafları konusunda unutulmaması gereken şey ise; ödemeyenlerin maruz kalacağı cezalar. Eğer gayrimenkul alım -satımında ödenmesi gereken tapu harcı oranı, söz konusu gayrimenkulun gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanmamış ve tapuya eksik bildirilmişse, üç katı vergi cezası bulunuyor. Ayrıca gecikme faizi de tapu harcı ve masraflarını ödemeyenleri bekleyecek cezalar arasında yer alıyor. 




 


Geri Dön