29 / 03 / 2024

Tapu harcını internetten yatırma mümkün mü?

Tapu harcını internetten yatırma mümkün mü?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan işlemler için harç ödeniyor. Peki, tapu harcını internetten yatırma mümkün mü?



Tapu harcını internetten yatırma mümkün mü?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan işlemler için belli oranlarda gerçek bedel üzerinden harç ödemesi yapılıyor.


Taşınmaz mal tapu devir işlemleri için yapılan satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hem alıcı hem de satıcı harç ödüyor.


Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Peki tapu harcını internetten yatırma..

Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapuda eksik beyan cezası ne kadar?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön