29 / 03 / 2024

Tapu harcını kim öder 2017?

Tapu harcını kim öder 2017?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi oluyor. Peki, tapu harcını kim öder 2017?



492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabidir. Buna göre tapuda yapılan gayrimenkul satış ve bağış işlemleri de harca tabi tutuluyor.

 

Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınır. Tapu harcı, emlak vergisi satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit edilmiş olup; Bakanlar Kurulu yeni düzenlemeyle bu oranlarda belli bir süreliğine indirim yapıldı.


Bakanlar Kurulu, 30 Eylül'e kadar konut ve işyerleri için tapu harcını binde 15' indirdi. Buna göre 30 Eylül tarihine kadar yapılacak tapu işlemleri için bu oranda harç ödemesi yapılacak. Peki, tapu harcını kim öder 2017?


Tapu harcını kim öder 2017?

Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 


a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön