23 / 04 / 2024

Tapu harcını nereye yatıracağım?

Tapu harcını nereye yatıracağım?

Mesken, iş yeri, arsa ya da arazi alacağınızı düşünelim. Tapu dairesinde yapılacak tapu devir işlemleri için tapu harcını nereye yatıracağım diye soruyorsanız, işte sorunuzun yanıtı..



Tapu harcını nereye yatıracağım?

Mesken, işyeri, arsa veya arazi alacağınızı düşünelim. Tapu dairesinde yapılacak tapu devir işlemleri için tarafların tapu masraflarını karşılaması gerekiyor.


Masraflar, tapu dairesine müracaat edildikten sonra evraklarda herhangi bir eksiklik olmaması halinde ödeniyor. Tapu dairesi tarafından taraflara ne kadar harç ödenmesi gerektiği mesaj yolu ile bildiriliyor.


Peki, tapu dairesinde alım satım işleminiz olduğunu farz edelim. "Tapu harcını nereye yatıracağım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tapu harcı nereye yatırılır?

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Harç eksik yatırılırsa..

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



Tapu harcı gider yazılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön