20 / 04 / 2024

Tapu harcını yanlış beyan edene ceza!

Tapu harcını yanlış beyan edene ceza!

Ev alım satımlarında tapu harcı ödenmeden devir yapılmıyor. Tapu harçlarının yıl sonuna kadar binde 15 olarak ödenmesi gerekiyor. Yanlış beyan edilen ve eksik ödenen tapu harçları için büyük cezalar kesiliyor.



Gayrimenkul alım-satımı sonrasında tapuda devir işlemi yapabilmek için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harçları için alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödeme yapıyor. Bu bedel ödenmeden devir işlemi de gerçekleşmiyor. Bu nedenle ev almak için yaptığınız hesaplara tapu masrafını da eklemeyi unutmayın. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; normalde tapu harcı binde 20 olarak uygulanıyor. Ancak son yapılan vergi indirimleriyle bu oran binde 15’e düşürüldü. Buna göre alıcı ve satıcı ayrı ayrı yüzde 1.5 oranında harç ödeyecek. Bu avantaj 31 Aralık’a kadar sürecek.

NASIL HESAPLANIR?

Tapu harcını gayrimenkulün devir bedeli belirliyor. Örneğin 100 bin liralık bir ev aldınız/ sattınız, bu değerin yüzde 1.5’i hesaplanıyor. Buna göre alıcı da satıcı da 1500 lira (toplam 3 bin lira) harç ödüyor. Ayrıca sadece alıcı tarafından tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor. Bu yıl döner sermaye bedeli 128 lira ve ilave hizmet bedeli 17.50 lira olmak üzere toplamda 145.50 lira oluyor.

NEREYE ÖDENİR?

Tapu harcı ödemeleri, evrakların Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne tesliminden sonra gerçekleştiriliyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi durumunda ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması yapıldı. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubeler de dahil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda yapılıyor.

GERÇEK BEDELİ SÖYLEYİN

Tapu harcı, Emlak Vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Tapu harcının, Emlak Vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmeli. Gerçek bedelinin Emlak Vergisi değerinden fazla olması halinde tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplıp ödenmesi gerekiyor. Evraklar teslim edilirken belirtilen satış tutarı, daha sonra değiştirilemiyor.

CEZASI BÜYÜK

Tapu harcının gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin belirlenmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. Buna göre, tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası verilecek.

PİŞMAN OLDUYSANIZ

Eksik beyan vermeniz ve pişman olmanız halinde, bu yanlışlığı, Maliye eksik harç ödediğinizi farketmeden ve size ceza göndermeden beyanname verip düzeltebilirsiniz. Böylece yalnızca pişmanlık zammı ödeyip, yüklü tecil ve gecikme faizleri engelleyebilirsiniz.

5 soruda tapu harcı indirimi 2019!

Eksik ödenen tapu harçlarına ceza!

3 başlıkta tapuda gerçek değer - rayiç değer farkı!


Geri Dön