26 / 04 / 2024

Tapu harcının eksik beyan edilmesi!

Tapu harcının eksik beyan edilmesi!

Tapuya ödenecek harcı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Peki daha az harç ödemek için tapu harcının eksik beyan edilmesi halinde ne olur? Tapu harcının eksik beyan cezası nedir?



Tapu harcının eksik beyan edilmesi!

Taşınmaz malların satış işlemlerinin gerçekleşebilmesi için alıcı ve satıcının tapu dairesine başvuruda bulunması gerekiyor. Tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Tapuya ödenecek harcı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Harç gerçekleşen satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. 


Gerçekleşen satış bedeli ne kadar yüksek ise ödenmesi gereken harç bedeli de o kadar yüksek oluyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkul için ödenecek harç bedeli ile 500 bin TL'lik bir gayrimenkul için ödenecek harç bedeli arasında büyük fark bulunuyor.


Hal böyle olunca, harç bedelini  daha az ödemek için satış bedelini olduğundan düşük gösteren kimseler olabiliyor. Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde kişiye tapu harç cezası kesiliyor.


Tapu harcının eksik beyan cezası..

Tapu harcı cezası, tapu müdürlüğüne eksik fiyat bildiriminde ve tapu harcı ödemelerinin gecikmesi durumlarında söz konusu oluyor.


Gayrimenkul alım - satım işlemi sırasında ödenmesi gereken tapu harcının, ilgili gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanmadığı takdirde bu durumun tespiti halinde tapu harcı cezası kapsamında üç katı vergi kesiliyor.


Tapu harcını cezası kapsamında giren bir diğer husus ise, tapu harcı ve masraflarını zamanında ödemeyenler için uygulanacak gecikme faizi şeklinde belirlenmiştir.


Bu noktada tapu harcı cezasına maruz kalmamak için alım - satım yapan kimselerin gerçek satış değerinin tapuya bildirilmesi ve belirlenen tapu harcının zamanında yatırılması gerekiyor.


Tapu harcı ne kadar 2014?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön