26 / 04 / 2024

Tapu harcının eksik ödenmesi 2017!

Tapu harcının eksik ödenmesi 2017!

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinin yapılması halinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Bu harcı eksik ödeyenlerin tespiti halinde ise belli masraflar ödeniyor. Peki, tapu harcının eksik ödenmesi 2017 cezası nedir?



Taşınmaz malların alım satım işlemlerinin tapu dairesinde yapılması halinde tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Bu masraflar hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor.


Tapu dairesinde yapılan devir için binde 20 oranında harç ödeniyor. Ancak devletin gayrimenkul sektörünü desteklemek amacıyla konut ve işyeri devir işlemlerinde yaptığı indirim bulunuyor.


Alınan karara göre 30 Eylül'e kadar yapılacak konut ve işteri tapu satış işlemleri için binde 15 oranında harç ödemesi yapılıyor. Ancak arsa ve araziler için indirim söz konusu olmadığı için yine binde 20 oranındaki harcın ödenmesi isteniyor.


Kimi zaman bilerek ya da bilmeyerek taraflar eksik harç ödeyebiliyor. Tapu harcının eksik ödenmesi ve bu durumun tespiti halinde taraflar belli oranlarda bedeller ödemek ile mükellef oluyor. Peki, tapu harcının eksik ödenmesi 2017 ne kadar?


Tapu harcının eksik ödenmesi 2017 cezası

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi beş yıl olup; Satış bedelini tapuda eksik gösterenlere beş yıl içerisinde her an Maliye tapu harcı cezasının ödenmesi için ihtar gönderebilir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön