23 / 04 / 2024

Tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015!

Tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015!

Gayrimenkul devrinde tapu harcı, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bunu eksik beyan edenlerden belli cezalar kesiliyor. İşte tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015...



Tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015!

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için tapu dairesinde hem alıcının hem de satıcının belli oranlarda harç ödemesi gerekiyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. 


Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde bankalara da ödeme yapılabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


Kimi vatandaşlar daha eksik harç ödemek için taşınmazın değerini olduğundan daha düşük beyan edebiliyor. Bunun tespiti halinde taraflardan belli oranlarda ceza kesiliyor. Peki, tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015 nedir?


Tapu harcının eksik yatırılması cezası nedir?

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Tapu harcı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön