19 / 04 / 2024

Tapu harcının hesaplanması 2015!

Tapu harcının hesaplanması 2015!

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı hesaplanıyor. İşte tapu harcının hesaplanması 2015...



Tapu harcının hesaplanması 2015!

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak belirleniyor. 


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor ve ve bu oranda ödeniyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.

 

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması ile harç ödenebiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Tapu harcının hesaplanması 2015..

Örneğin, bir arsayı 50 bin TL'lik bedel ile almak istediğinizi düşünelim. Bu durumda, 1.000 TL bedelinde tapu harcı ödemeniz gerekiyor.


Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.



Tapu harcı taksitle ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön