28 / 03 / 2024

Tapu harcıyla ilgili bilinmesi gerekenler!

Tapu harcıyla ilgili bilinmesi gerekenler!

Tüm aşamalar hakkında doğru bilgiye ulaşmak, maliyetlerinizi doğru hesaplayıp zarar etmemeniz adına çok önemli. Tapu harcı ve konut alım satımında oluşabilecek diğer vergiler işte şunlar...



Aradığınız evi buldunuz. Peki ya sonra? Satıcı ve emlakçı ile anlaşmak, evinizi finanse edebilmek için doğru krediyi bulmak, bankaya ekspertiz ücretini yatırmak, gerekli tapu harcı ve vergi ödemesi yapmak gibi pek çok aşamadan geçmeniz gerekiyor.


Tüm bu aşamalar hakkında doğru bilgiye ulaşmak, maliyetlerinizi doğru hesaplayıp zarar etmemeniz adına çok önemli. Tapu harcı ve konut alım satımında oluşabilecek diğer vergiler şunlardır:



TAPU HARCI ÖDERKEN


Öncelikli olarak tapu harcı konut alan ve satan kişileri doğrudan etkilemektedir. 2014 yılında satışı gerçekleştirilen konutlar üzerinden alınan tapu harcı, 2012 yılına göre yüzde 0,1 puan artarak konutun gerçek satış bedelinin yüzde 4'ü olarak gerçekleşiyor. Tapu harcı bedeli alıcı ve satıcıdan eşit olarak yüzde 2'şer oranında alınıyor. Yani 100 bin TL'lik bir ev aldığınızda hem sizin hem de evi aldığınız kişinin 2.000 TL harç bedeli ödemesi gerekiyor.



YATIRIM AMAÇLI ALINAN KONUTLARDA DOĞABİLECEK VERGİLER


Eğer evinizi yatırım amaçlı alıyorsanız ve değeri yükseldiğinde satmayı düşünüyorsanız, evinizi satarken değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi olabilirsiniz. 2012 yılı için evinizi aldıktan sonra 5 yıl içerisinde sattığınızda, eğer alış bedeliniz ve satış bedeliniz arasındaki değer kazancınız 8.800 TL'nin üzerinde ise bu kazanç üzerinden yüzde 15-35 arası gelir vergisi ödemeniz gerekiyor. Eğer yıl içerisinde birden fazla ev alıp satarsanız bu kez ticari kazanç kriterlerine göre vergilendiriliyorsunuz. Bunun yanında miras ve bağış yoluyla alınıp satılan konutlarda değer artışı kazancına göre gelir vergisi uygulanmıyor.


Bazı bankalar yatırım amaçlı alınan iş yerlerine de ticari gayrimenkul kredisi kullandırabildiği için, işyerlerine uygulanan kira geliri vergisi de uygulanır. Ev kirasında olan 3 bin TL altı vergi istisna durumu, işyeri için söz konusu olduğunda brüt 25 bin TL'ye çıkıyor. Ancak 25 bin TL üzerine çıkıldığında, konuttan farklı olarak, gelirin tamamı yüzde 20 stopaja tabi oluyor. İş yerlerinde kira dışında da beyan edilen gelirler olduğunda iş yeri kirasının beyan edilmemesi için toplam beyannamenin 25 bin TL'nin altında olması gerekiyor.



KONUT KREDİSİ İLE ALINAN KONUTLARDA MUAF OLUNAN HARÇ VE VERGİLER


Eğer evinizi konut kredisi ile alıyorsanız ipotek harcından ve katma değer vergisinden muaf oluyorsunuz.



EMEKLİ, EV HANIMI VE İŞSİZLERİN SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ


Emekli, ev hanımı ve işsizler, 23 bin TL'yi aşmayan faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri hariç başka gelirleri yok ise brüt alanı 200 m2'yi aşmayan bir konutu için emlak vergisinden muaflar.


Sabah


Geri Dön