26 / 04 / 2024

Tapu harçları 2015!

Tapu harçları 2015!

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcının hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harçları 2015 ne kadar? İşte tapu harçları 2015..



Tapu harçları 2015!

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcının hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Söz konusu harç, taraflar arasında yapılan gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu masrafları kapsamında ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Tapu masrafları kapsamında taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz mal için 2 bin TL ödenmesi gerekiyor. Bu bedeli hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor.


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Döner sermaye masrafları kurumdan kuruma farklılık göstermek ile birlikte ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında değişiyor.


Tapuda satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla tapu bedelinin de eksik ödenmesi halinde; taraflardan 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor. 


Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar..

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Tapu harçları kredi kartı ile ödenir mi?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön