27 / 04 / 2024

Tapu harçları 2016!

Tapu harçları 2016!

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Peki, 2016 yılında yapılan tapu devir işlemleri için ne kadar tapu harcı ödenir?



Tapu harçları 2016!

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için öncelikle tapudan randevu alınıyor. Akabinde gerekli belgeler ile birlikte alıcı ya da satıcı müracaatını gerçekleştiriyor.


Eksik ya da yanlış bir belgenin olmaması halinde devir işlemi tapu harcı da ödendikten sonra tamamlanıyor. Peki, 2016 yılında yapılan tapu devir işlemleri için ne kadar tapu harcı ödenir?


Tapu harçları 2016 oranları

2016 yılında gerçekleşecek tapu satış işlemleri için satış bedeli üzerinden harç hesaplaması yapılıyor. Hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı binde 20 oranında ödeme yapması gerekiyor.


Gerçek satış bedeli yanlış beyan edilen ve dolayısı ile eksik harç ödenen satışların tespiti halinde taraflardan vergi cezası kesiliyor.


Örneğin tapu satış bedelinin 300 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda 6 bin TL alıcı, 6 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 12 bin TL gibi bir rakamın tapu harcı olarak ödenmesi gerekiyor.


Ancak tarafların gerçek satış bedelinin 300 bin TL değil de, 300 bin TL'den daha düşük bir rakamda beyan etmeleri ve bu durumun tespiti halinde vergi cezası geliyor.


Harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu harcı hangi bankalara yatar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön