20 / 04 / 2024

Tapu harçları düştü!

Tapu harçları düştü!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Karar ile Mehmet Özhaseki'nin müjdelediği tapu harcı indirimi geldi. Ayrıca bazı sözleşmeler için damga vergisi sıfırlandı..



488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Üzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 


Bakanlar Kurulu Kararı ile geçtiğimiz gün Mehmet Özhaseki'nin müjdesini verdiği tapu harcı indirimleri yürürlüğe girdi. Ayrıca bazı sözleşmeler için damga vergisi sıfırlandı.


Binde 20'den binde 15'e düştü

Mevcut oranı "binde 20" olan tapu harcı konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) artık "binde 15" oranında tahsil edilecek.  


Son tarih 30 Eylül

Söz konusu indirim uygulaması 30 Eylül 2017 de dahil bu tarihe kadar uygulanacak. 


Örnek hesaplama

Ahmet Bey, 200 bin TL değerindeki konut için alıcı olarak binde 20'sine tekabül eden 4 bin TL'lik harç ödemek ile mükellef oluyordu. Satıcı da 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL tapu harcı ödeniyordu.


Ahmet Bey, 30 Eylül 2017 tarihine kadar söz konusu 200 bin TL değerindeki konut için alıcı olarak binde 15'ine tekabül eden 3 bin TL harç ödeyecek. Satıcının da 3 bin TL ödeyeceğini düşünürsek, toplamda 6 bin TL tapu harcı ödenecek.


Damga vergisi sıfırlandı

Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablonun "1. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün "A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar" başlıklı fıkrasının 14, 15, 16 ve 17 numaralı bentlerinde yer alan kağıtlar için damga vergisi oranı 0 olarak uygulanacak. Söz konusu kağıtlar için binde 9,48 oranında damga vergisi tahsil ediliyordu. 


Damga vergisi sıfırlanan sözleşmeler

(14) Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri,


(15) Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri,


(16) Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri,


(17) Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri.


Tapu harcı Bakanlar Kurulu kararı tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Üzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

Bir önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada; '(Tapu harçları) Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanımızın bu konuda birtakım müjdeleri olacak.' ifadesinde bulunmuştu. 

TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?

Gayrimenkul alım – satımı yapacakları yakından ilgilendiren konular arasında olan tapu harcı, 2012 yılı mevzuatlarına göre bir gayrimenkulun alım satımında söz konusu gayrimenkulun bedeli üzerinden binde 33 oranında alınıyordu. Gayrimenkulun satış bedelinin binde 16.5’ini alıcı, binde 16.5’lik kısmını ise satıcı ödüyordu.


2017-2018 yılı için ise söz konusu mevzuatta değişiklik yapıldı. Yeni mevzuata göre, gayrimenkul alacak veya tam tersi satacaksanız, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20’şer(yüzde 2) oranında ayrı ayrı tapu harcı ödeyeceksiniz. Ancak bugün gelen bilgiye göre tapu harcı binde 15'e indirildi. Bu indirim 30 Eylül tarihine kadar geçerli olacak.

TAPU HARCI HESAPLAMA

İndirimden önce binde 20 olan tapu harcı 200 bin TL'lik bir dairede 4 bin TL'ye denk geliyordu. Şimdi ise binde 15'lik oranla hesaplarsak 1.000 TL daha ucuza yani 3 bin TL'ye denk geliyor. Bu rakam alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.


Hürriyet 


Geri Dön