18 / 04 / 2024

Tapu harçlarındaki indirim gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek!

Tapu harçlarındaki indirim gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, tapu harçlarının düşürülmesiyle gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini belirterek kayıt dışı ekonominin önüne geçileceğini söyledi.



Tapu harçlarının düşürülmesini değerlendiren Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, son aylarda hükümetin hayata geçirdiği düzenlemelerle inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının rahatladığını belirterek, “Tapu işlemleri üzerinden binde 40 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 30 olarak uygulanmasına ilişkin yönetmelik resmi gazetede yayınladı. Geçici de olsa, yapılan bu geçici indirim ile gayrimenkul sektörü hareketlenecek. Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı” dedi.


“Kayıt dışı ekonominin önüne geçilecek”

Deniz Karataş, kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil tapu harcının kaldırılmasının hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu bir sonuç doğuracağını hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile bu anlamda kayıt dışı ekonominin önüne geçileceğini kaydetti.


Yeni imar alanları

KDV, damga vergisi ve tapu harçlarından yapılan düzenlemelerin gayrimenkul alımı yapmak isteyenler için bir fırsat dönemi olduğunu kaydeden Deniz Karataş, şöyle devam etti : " Ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcı da anlamlı bir şekilde azaltılmalı. Belediyeler de imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmeli. Asli görevi arsa üretmek olan belediyelerin, yeni imar alanları açmaması, arz-talep dengesi gereği mevcut arsa fiyatlarında artışa neden olmakta ve bu durum sektörde yatırımların azalması sonucunu beraberinde getirmekte. Sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçların karşılanması için yeni imar alanlarının açılması, ivedilikle ele alınması gereken konuların başında gelmekte”.


Milliyet


Haber Sabah Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Başkanı Deniz Kar at aş, tapu harçlarının düşürülmesiyle gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini söyledi. Son aylarda hükümetin hayata geçirdiği düzenlemelerle inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının rahatladığını belirten Karataş, düzenlemenin gayrimenkul alımı yapmak isteyenler için bir fırsat dönemi olduğunu kaydetti ve sektörün gelişimi için yeni imar alanları açılması gerektiğini belirtti.


Sabah Akdeniz


Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, tapu harçlarının düşürülme siyle gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini söyledi. 


Tapu harçlarının düşürülmesini değerlendiren Karataş, son aylarda hükümetin hayata geçirdiği düzenlemelerle inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının rahatladığını belirterek, "Tapu işlemleri üzerinden binde 40 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 30 olarak uygulanmasına ilişkin yönetmelik resmi gazetede yayınladı. Geçici de olsa, yapılan bu geçici indirim ile gayrimenkul sektörü hareketlenecek. Kararın damga vergisi ile ilgili düzenlemesiyle de yüzde 0.94 olarak uygulanan kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri ile danışmanlık hizmet sözleşmeleri ve yapı denetimi hizmet sözleşmelerinden alınan damga vergisi oranı sıfırlandı" dedi. 


"Kayıt dışı ekonominin önüne geçilecek" 

Deniz Karataş, kayıt dışı ekonomi anlamında damga vergisinin değil tapu harcının kaldırılmasının hem inşaat sektörüne teşvik anlamında daha olumlu 

bir sonuç doğuracağım hem de düşük beyan edilen gayrimenkul bedeli sebebi ile bu anlamda kayıt dışı ekonominin önüne geçileceğini kaydetti. 

Yeni imar alanları KDV, damga vergisi ve tapu harçlarından yapılan düzenlemelerin gayrimenkul alımı yapmak isteyenler için bir fırsat dönemi olduğunu kaydeden Deniz Karataş, şöyle devam etti:" Ruhsat harcı ve yapı kullanma izni harcı da anlamlı bir şekilde azaltılmalı. Belediyelerde imarlı, alt yapılı ucuz arsa üretmeli. Asli görevi arsa üretmek olan belediyelerin, yeni 

imar alanları açmaması, arz-lalep dengesi gereği mevcut arsa fiyatlarında artışa neden olmakta ve bu durum sektörde yatırımların azalması sonucunu beraberinde getirmekte. Sektörün gelişimi ve değişen konut ihtiyaçların karşılanması için yeni imar alanlarının açılması, ivedilikle ele alınması gereken konuların başında gelmekte"


Antalya Hilal 


Geri Dön