25 / 04 / 2024

Tapu hisse devir işlemleri!

Tapu hisse devir işlemleri!

Hisseli tapu, bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Tapu hissesi satışı ve devri mümkün. İşte, tapu hisse devir işlemleri!



Tapu hisse devir işlemleri!

Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Hisseli tapu ile yapılan işlemler Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor. 


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında tüm hissedarların tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak hisseli tapularda hangi kısmın kime ait olduğu bilgisi yer almıyor.


Ancak taraflar kendi aralarında gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bunun için kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi imzalanması gerekiyor.


Hisseli tapu müstakil tapuya çevrilmesi..

Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebilir. Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.


Tapu hissesi satışı...

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebilirler. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor. 


Tapu hissesi devri...

Tapu hisse devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.



Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön