23 / 04 / 2024

Tapu hisse devri masrafları 2015!

Tapu hisse devri masrafları 2015!

Taşınmaz malların mülkiyetinin tamamının veya bir hissesinin devri işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan bu işlemler için belli masraflar ödeniyor. İşte tapu hisse devri masrafları 2015..



Tapu hisse devri masrafları 2015!

Taşınmaz malların mülkiyetinin tamamının veya bir hissesinin devri işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan bu işlemler karşılığında belli oranlarda harç ödenmesi gerekiyor.


Tapu hisse devri işlemi, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. 


Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. Peki, tapu hisse devri masrafları 2015 ne kadar?


Tapu hisse devri masrafları 2015..

Tapu hisse devri için ödenecek masraflar, yapılan devrin niteliğine göre değişiyor. Hisse devri bedelli ise satış harcı, bedelsiz ise bağış harcı ödeniyor.


Hisse devri işleminin bir bedel karşılığında yapılması halinde; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. Döner sermaye ücreti için ise 2015 yılında 82,50 TL tahsil ediliyor.



Hisse hesabı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön