24 / 04 / 2024

Tapu hissesi nasıl devredilir?

Tapu hissesi nasıl devredilir?

Gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması durumuna hisseli tapu deniyor. Peki, tapu hissesi nasıl devredilir? Tapu hissesi için gereken belgeler neler?



Tapu hissesi nasıl devredilir?

Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine hisseli  tapu deniyor.  Bu tür tapularda hissedarların isimleri belli oluyor ancak arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukarı tapu üzerinde belirlenmemiş oluyor. 


Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyeme imkanına sahip oluyor. Hisseli tapulu bir gayrimenkulu satın alırken banka kredisi kullanmak söz konusu olmuyor. Arazi üzerinde hangi bölümün kime ait olduğu belli olmadığı için bu tür gayrimenkulleri satmak da kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapusu olan gayrimenkullere oranla daha güçtür. 


Taşınmaz mal sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konuların başında hisseli tapu geliyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor. Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran hisseli tapu, ileride doğabilecek karışıklık riskini ortadan kaldırıyor. Peki, tapu hissesi nasıl devredilir? Tapu hissesi devri için gerekenler neler?


Tapu hisse devri için gerekenler:

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi


2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği


3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.


4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.


5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir


6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.



Rızai taksim sözleşmesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulsi.com



Geri Dön