19 / 04 / 2024

Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!

Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!

Tapu işlemleri Tapu Dairesi tarafından yapılıyor. İşlemlerin gerçekleşebilmesi için ilk olarak randevu alınması gerekiyor. Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler?



Tapu işlemlerinde Tapu Dairesine ilk olarak ön başvuru yapmak gerekiyor. Ön başvuru için ise randevu almak gerekiyor. Taşınmazın bağlı bulunduğu Tapu Dairesi’ne belgelerle gidip ön başvuru yapılıyor.  Tapu dairesine giderken bazı evrakların olması gerekiyor.


Tapu için gerekli evraklar arasında; Alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri (üzerinde adres ve telefon bilgisi yazılmalı), taşınmaz mala ait rayiç bedeli belgesi, taşınmazın tapusu, alıcının 2 satıcının 1 adet fotoğrafı yer alıyor. Bu belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekiyor. 


Tapu masraf bedeli; taşınmaz malın rayiç bedelinin binde 20’ı şeklinde belirleniyor. Bu bedel, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Bankaya gitmeden önce bu bedelin temin edilmesi gerekiyor. Tapu masrafı yatırıldıktan sonra tekrar Tapu Dairesi’ne gidip tapu devri işlemi tamamlanıyor.  Bu işlem sırasında alıcı ve satıcının mutlaka orada bulunması gerekiyor. Taraflardan biri gelemeyecek olursa birisine vekalet verilmesi gerekiyor. Tapu işlemlerinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda yer alıyor;


* Tapu değeri ve tapu harcı; Gayrimenkullerin tapu harcına esas olan değeri, normal alım-satım değeridir. Ancak tapu değerinin emlak vergisi değerinden düşük olmaması gerekiyor.


*Kat irtifaklı tapu; Kat irtifaklı tapuda, yapılacak veya yapılmakta olan binanın tüm dairelerin adres ve kapı numaralarının belediye tarafından belirlendiği ve numarataj krokisi adı verilen çizelgeye göre, dairenin numarası, dairenin katını vb. bilgiler de yer alıyor.


* Tapuda tanık bulundurma; Tapuda işlem yapacak kişilerden bir veya birkaçı imza bilmiyor ya da okuma-yazma bilmiyorsa, "tanık bulundurma zorunluluğu" oluyor. Kişinin okuma-yazma bilinmediğinin tespiti, tapu sicil müdürü tarafından yapılıyor.


*Dikkat edilecek hususlardan birisi de DASK sigortası olarak karşımıza çıkıyor. DASK sigortası olmayan bir gayrimenkulde işlem yapılmıyor. 




Tapu bilgileri nasıl öğrenilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön