26 / 04 / 2024

Tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!

Tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!

Türk Medeni Kanununun 194. Maddesine göre, aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanıyor. İşte, tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!



Tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!

Türk Medeni Kanununun 194. Maddesine göre, aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanıyor.  Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. 


Yasal olarak eş muvafakatnamesi eşin rızasının olmasının zorunluluğunu ifade ediyor. Yani eş muvafakatnamesi olan konuda eşin rızası olmadan diğer taraf kesinlikle hiçbir şekilde işlem yapamıyor. 


Aile konutu eş muvafakatnamesi ise Medeni Kanun kapsamında olan ve eşiyle beraber aile hayatı yaşadıkları konutta diğer eşin rızası alınmadan alım-satım ve borç yükümlülüğü altına sokan hiçbir tasarrufta bulunulmamasını içeriyor. 


Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. 


Aile konutu eş muvafakatnamesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön