29 / 03 / 2024

Tapu işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?

Tapu işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul alım satım işlerinde taraflar arasında sorun yaşamaması için alıcının da satıcının da dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki taraflar tapu işlemlerinde nelere dikkat etmeli?



Tapu işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?

Tapu devri işlemlerinde taraflar arasında problem yaşanmaması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte tapu işlemlerinde dikkat etmeniz gerekenler aşağıda sıralanıyor:


Tapu işlemlerinde Tapu Dairesine ilk olarak ön başvuru yapmak gerekiyor. Ön başvuru için ise randevu almak gerekiyor. Alınacak veya devredilecek taşınmazın bağlı bulunduğu Tapu Dairesi’ne belgelerle gidip ön başvuru yapılıyor. 


İşlem numarasının erkenden alınması ve başvuru kaydının oluşturulması halinde işlem ertesi güne sarkmıyor. 


Tapu dairesine giderken bazı evrakların temin edilmiş olması gerekiyor. Bunlar: Alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri (üzerinde adres ve telefon bilgisi yazılmalı), taşınmaz mala ait rayiç bedeli belgesi, taşınmazın tapusu, alıcının 2 satıcının 1 adet fotoğrafı.


Başvuruda bulunulan tapu dairesine ön başvuru değerlendirildiğinde işlemle ilgili telefonunuza bir mesaj geliyor. 


Tapu memurunun işleme başlamasıyla size evrak vererek, tapu masraf bedelini ...... Bankasına yatırmanız isteniyor. Belediyeler tarafından belirlenen emlağın değeri üzerinden ..... Tapu Harcı ..... Bankasına ödenerek dekontunu tapu görevlisine götürülüyor.


Tapu masraf bedeli; taşınmaz malın rayiç bedelinin binde 20’ı şeklinde belirleniyor. Bu bedel, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Bankaya gitmeden önce bu bedelin temin edilmesi gerekiyor.


Tapu masrafı yatırıldıktan sonra tekrar Tapu Dairesi’ne gidip tapu devri işlemi tamamlanıyor.  Bu işlem sırasında alıcı ve satıcının mutlaka orada bulunması gerekiyor. Taraflardan biri gelemeyecek olursa birisine vekalet verilmesi gerekiyor.


Tapu görevlisi satıcıya parayı ödediniz mi, alıcıya da parayı aldınız mı, diye soruyor. Kredi ile emlak satın alırken bankanın görevlisi de orada bulunuyor. 


Satıcıya işlem ile ilgili imza aşamasından sonra bankanın düzenlediği çeki teslim ediyor. 


Eğer taşınmaz malın henüz iskanı alınmamışsa daha sonra noterden bir belge almak gerekiyor. Ancak kat mülkiyeti olan tapu işlemlerinde problem yaşanmıyor. 


Dikkat edilecek hususlardan birisi de DASK sigortası olarak karşımıza çıkıyor. DASK sigortası olmayan bir gayrimenkulde işlem yapılmıyor. 



Tapu işlemleri kaç gün sürer?
Tapu işlemleri nerede yapılır?
Tapu işlemleri döner sermaye!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön