19 / 04 / 2024

Tapu kadastro için çağrı merkezi kuruluyor!

Tapu kadastro için çağrı merkezi kuruluyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek ve bilgilendirmek için çağrı merkezi kurmaya hazırlanıyor. 2014 yılında faaliyete geçecek olan çağrı merkezi ile vatandaşlar ilgili birime gitmeden işlem yapabilecek...




Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek ve bilgilendirmek için çağrı merkezi kurmaya hazırlanıyor. 2014 yılında faaliyete geçecek olan çağrı merkezi ile vatandaşlar ilgili birime gitmeden, talep ettiği işleme yönelik randevu almaları, işlemde hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmeleri, işlemlerinin ne aşamada olduğu ve ne zaman tamamlanacağı gibi birçok konuda hizmet alacak.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Bir sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, merkez birimleri ile birlikte 22 Bölge Müdürlüğü, 957 Tapu Müdürlüğü ve 81 Kadastro Müdürlüğünden oluşan taşra teşkilatında görevli toplam 18 bin 349 personeli ile yılda ortalama 20 milyon insana hizmet verdiğini ifade etti. 


2000 yılında işletime alınan TAKBİS Projesi 2013 yılı itibarı Türkiye'deki tüm tapu müdürlüklerinin verilerinin dijital ortama aktarıldığını ve bu sayede tapu müdürlüklerinin tamamının on-line olarak hizmet vermeye başladığını anlatan Bayraktar, bulunulan il dışında tapu işlemlerinin yapılabilmesi ile ilgili 2012 yılında başlayan pilot çalışmaların sağlıklı bir şekilde sonuçlandığını ve yurt geneline yaygınlaştırıldığını kaydetti. 


"56,5 MİLYON TAPU KAYDINA KARŞILIK GELEN 51 MİLYON KADASTRO PARSELİNİN ENTEGRASYONU SAĞLANDI"


"Dünyanın herhangi bir ülkesinden tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik olarak geliştirilen ek modüller sayesinde, pilot olarak seçilen ülke temsilciliğimiz üzerinden işlemler yakın zamanda başlatılacaktır." diyen Bakan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kendi öz kaynakları ile geliştirdiği Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) çalışmaları kapsamında, tüm kadastro müdürlüklerinin sisteme erişimi ve veri giriş imkanı sağlandığını, Türkiye genelinde yer alan yaklaşık 56.5 milyon tapu kaydına karşılık gelen yaklaşık 51 milyon kadastro parselinin entegrasyonunun sağlandığını söyledi. 


2014 yılında Tapu Kadastro Bilgi Sisteminin idamesi, geliştirilmesi, ileri teknolojiye uyumunun ve 7/24 iş sürekliliğinin sağlanması için çok sayıda faaliyet ve proje gerçekleştirileceğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın ilgili birime gitmeden, talep ettiği işleme yönelik randevu almaları, işlemde hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmeleri, işlemlerinin ne aşamada olduğu ve ne zaman tamamlanacağı gibi birçok konuda hizmet alacakları Çağrı Merkezi kurulacaktır. Böylece, daha güvenli ve etkili hizmet sunumu sağlanarak yüzde 97 seviyelerinde olan vatandaş memnuniyeti yüzde 100'e çıkartılmaya çalışılacaktır."


"4,5 MİLYON PARSELİN İHALESİ YAPILDI"


Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesi kapsamında; Tapu ve kadastro hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini arttırmak amacıyla Dünya Bankası'ndan sağlanan kaynak ile yaklaşık 3.4 milyon parsel, kurumun kendi kaynakları ile de yaklaşık 1.1 milyon parsel olmak üzere bugüne kadar toplam 4.5 milyon parselin ihalesinin yapıldığını anlatan Bayraktar, 4 milyon parselin ise yeni yayımlanan Sayısallaştırma Yönetmeliği kapsamında değerlendirilerek genel bütçe veya döner sermaye kaynakları ile yenileneceğini söyledi. 


"Gayrimenkul değerleme çalışmaları kapsamında; pilot uygulamaya istinaden ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin temini işi ihalesi yapılmış olup değerlendirme çalışmaları sonuçlandırılarak sözleşme aşamasına gelinmiştir." diyen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: "Kadastronun Tamamlanması Projesi kapsamında gerçekleştirilen ülke tesis kadastrosu çalışmalarında, Cumhuriyetin kuruluşundan 2003 yılına kadar 39 bin 240 birimin kadastrosu tamamlanmış iken, 2003 yılı sonrası hükümetimiz tarafından alınan tedbirlerle özel sektörden de hizmet alınmak suretiyle 12 bin 407 birimde kadastro çalışması tamamlanmıştır. Böylece ülke genelinde yılda ortalama 350 birimin kadastrosunu yapılırken, 2003 yılından itibaren yıllık ortalama bin 750 birimde kadastro çalışması yapılmıştır. Bugün itibariyle ülke genelinde orman, sınır ihtilafı, vb. yerel sorunları olan 325 birim dışında ülke kadastrosu tamamlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda, Türkiye genelinde yaklaşık 14.5 milyon parseli kapsayan kadastro çalışmaları tamamlanarak sonuç bilgileri Tapu Müdürlüklerine devredilmiş ve vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur." 


"79 MİLYON DÖNÜM ORMAN KADASTROSU TAMAMLANDI"


Tesis Kadastrosunun Tamamlanması Projesi mülkiyetin belirlenmesini sağlayarak; ihtilafların giderilmesine, devlete ve vatandaşa ait gayrimenkul envanterlerinin elde edilmesine, vergi kayıplarının önlenmesine, düzenli kentleşmeye, yatırım ortamının iyileştirilmesine, AB sürecinde işleyen bir arazi kayıt sisteminin oluşturulmasına, e-devletin mekânsal bilgi sistemleri altlığının oluşturulması çalışmalarına katkı sağladığını dile getiren Bayraktar, "Bu proje ile kadastro çalışmalarının devlete olan maliyeti azalarak yaklaşık 170 milyon TL tasarruf sağlanırken hazineye de yıllık ortalama 140 milyon TL harç ve vergi geliri sağlanmıştır. Bunların yanı sıra; Kasım 2013 itibariyle 8 bin 982 birim, 11 bin 867 parselde toplam 79 milyon 145 bin 163 dönüm (79.145 Km²) 'Orman Kadastrosu' tamamlanmıştır. 2/B Kadastrosu kapsamında ise 5.044 birim, yaklaşık 232 bin ha. alanda kadastro çalışmaları, 2.448 birim, yaklaşık 86 bin ha. alanda ise güncelleme çalışmaları yapılmıştır. Tespit harici alanların tescili çalışmaları kapsamında; Milli Emlak Genel Müdürlüğünün talebi olan 10 ilde 6.964 adet parselin Hazine adına tescili ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına gelmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine olan desteğimiz artarak devam etmektedir. KKTC Kadastro Yenileme Çalışmaları kapsamında; 2012 yılında 61 birim ve yaklaşık 125 bin parselin ihalesi yapılarak çalışmalar hızla sürdürülmekte olup 2013 yılı içerisinde ise 45 birimde yaklaşık 131 bin parselin ihale çalışmaları devam etmektedir." şeklinde konuştu.


Cihan



Geri Dön