19 / 04 / 2024

Tapu kadastro mülkiyetin güvencesi!

Tapu kadastro mülkiyetin güvencesi!

AKÜ'nün ev sahipliğinde Harita Genel Komutanlığı ve Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (TUFUAB) isbirliğiyle düzenlenen IX. TUFUAB Teknik Sempozyumu başladı.



Korel Termal Otel'de başlayan sempozyumun açış konuşmasını yapan TUFUAB Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bayram Turgut, hayatımızı kolaylaştıran ve yaşam kalitesini artıran fotogrametri ve uzaktan algılamanın çeşitli araştırmalar yapılarak bilimsel temellere dayandırılması ve uygulamalı olarak sergilenmesinin toplumlara rehber olacağını söyledi. TUFUAB sempozyumlarının Türkiyede uzaktan algılama ve fotogrametri alanlarında yapılmakta olan en önemli etkinliklerden biri olduğunu söyleyen Turgut, "Türkiyede fotogrametri uygulama, araştırma, inceleme çalışmalarının teşvik edilmesi, geliştirilmesi için önlemler almak ve tavsiyelerde bulunmak büyük önem arz etmektedir" diye konuştu. 


Büyük önem taşıyor 

Turgut, "Farklı meslek disiplinlerinden bilim insanları ve uzmanların sempozyuma katılarak deneyim ve birikimlerini paylaşmaları gerek. Uygulama ve araştırma sonuçlarını böyle bir platformda sergilemeleri, teori ve uygulamadaki yeni gelişmelerin paylaşılması ve bunların pratikte uygulanabilirliğine yönelik görüş ve önerilerin tartışılması amacıyla yapılan TUFUAB sempozyumlarının ülkemizde uzaktan uygulama ve fotogrametri alanlarının da gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük bir önem taşıdığına yürekten inanmaktayım" dedi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Daire Başkanı Sedat Bakıcı ise tapu kadastro genel müdürlüğünün, bireylerin anayasa ile güvence altına alınmış olan gayrimenkul mülkiyet haklarına ilişkin işlemleri yürüttüğünü ifade etti. Bakıcı, "Tapu kadastro genel müdürlüğü gayrimenkul mülkiyetinin güvencesidir. 170 yıllık geçmişe sahip olan kurumumuz, günümüze ülkenin en seçkin kurumlan arasında yerini alarak gelmiştir. Mekânsal bilgi sisteminin altlığını kurma görevi verilen tapu kadastro genel müdürlüğü yatırım projelerinin altyapısı olan harita, tapu ve kadastro alanlarında bilgileri güncel olarak üretip sunmakta ve bununla ilgili de katma değer projelerin altlığını oluşturmaya devam etmektedir" diye konuştu. 


Hepsinin ortak bir noktası 

Harita Genel Komutanı Dr. Mühendis Albay Osman Alp ise bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyılda bilim ve teknolojide meydana gelen hızlı değişimi takip etmenin ve ona ayak uydurmanın bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Toplumların başarısının kullanılan bilgi sayısıyla doğru orantılı olduğunu ifade eden Alp, "Bilginin önündeki engelleri kaldırmış toplumlar diğerlerine göre daha önde. Bilgi sayılamayacak kadar çeşitli, birbirinden farklı ama hepsinin ortak bir noktası var. Konum, yer, coğrafya, koordinat dünyada her ne olmuşsa ve olacaksa mutlaka konum ile yer ile bağlantılı. Bilginin konumla ilişkilendirilmesi coğrafi bilgi ve haritayı tanınılıyor" diye konuştu. 


Ülke için en büyük hazine 

Alp, şöyle devam etti: "Kalkınma ve savunmanın ana unsuru kalkınma için en büyük katma değer sağlayan ticari bir meta. En büyük altyapı aslında. Coğrafi bilgi ve harita günümüzde katma değerli rakamlarla ölçülemeyen bir ülke için en büyük hazine. Kıyaslamak gerekirse coğrafi bilgi ve harita petrol, doğalgaz gibi doğal kaynaklardan daha doğal kaynak olarak kabul edilmektedir. Coğrafyayı iyi kullanan, iyi yöneten ülkeler kaderlerini daha iyi yönetiyor. Dolayısıyla iyi haritası olan, haritasını iyi kullanan ülkeler kaderlerini iyi yöneten toplumlardır." AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. M. Hilmi Uçan ise bilimlerin mühendislik, tıp ve ilahiyat olarak tasnif edildiğini söyledi. Bu bilimlerin hiçbirisinin de ihmal edilemeyeceğini söyleyen Uçan, "Mühendisliği ihmal edemeyiz, başka ülkelerle yarıştan koparız bizi çeşitli şekilde zora sokabilirler. Tıp bilimini ihmal edemeyiz, sağlık sorunları son derece önemli. İnsanı 80-100 kilogramlık bir et yığını olmaktan çıkarıp, kalbinin olduğunu düşünen sosyal bilimleri de ihmal edemeyiz"dedi


Afyon Odak


Geri Dön