29 / 03 / 2024

Tapu masrafını kim öder 2017?

Tapu masrafını kim öder 2017?

Gayrimenkul devir işlemleri için ödenen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, bu tapu masrafını kim öder 2017?



Tapu müdürlüklerinde yapılan gayrimenkul devir işlemlerinin tamamlanabilmesi için kanunen tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Bu harç ödenmeden devir işlemi gerçekleşmiyor.


492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarife gereğince ödenen harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu oran 30 Eylül 2017 tarihine kadar konut ve işyerlerinde binde 15 olarak uygulanırken, arsa ve araziler için binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tapu masrafını kim öder 2017?

Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 


a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 

e) Rücularda rücu eden taraf, 

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.


Tapuda alınan masraflar arasında döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedel alıcı tarafından ödeniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön