25 / 04 / 2024

Tapu masraflarına zam geldi mi?

Tapu masraflarına zam geldi mi?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, bağlı olunan tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu dairesinde devir işlemi için belli oranlarda tapu masrafı ödeniyor. Peki, 2015 yılında tapu masraflarına zam geldi mi?



Tapu masraflarına zam geldi mi?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, bağlı olunan tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu dairesinde devir işlemi için belli oranlarda tapu masrafı ödeniyor.


Ödenecek masraflar, Tapu Genel Müdürlüğü tarafından tespit ediliyor. 2015 yılında uygulanacak masrafların yer aldığı tablo Ocak ayında yayımlandı.


Peki, 2015 yılında tapu masraflarına zam geldi mi?

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup; Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor ve ödeniyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. 


Ayrıca tapuda e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Tapu harçları rehberi 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön