18 / 04 / 2024

Tapu nasıl hesaplanır?

Tapu nasıl hesaplanır?

Tapu satışı sırasında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken tapu alım satım harcı bilgileri ilgili kişinin cep telefonuna mesaj olarak gönderiliyor. Peki tapu nasıl hesaplanır?



Tapu nasıl hesaplanır?

Tapu alım satım işlemleri bilindiği üzere, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Satış işleminin gerçekleşeceği gün tapu dairesinden randevu alınıyor ve gerekli belgeler ile randevu zamanında orada bulunulması gerekiyor.


Satışa engel teşkil edecek herhangi bir durumun tespit edilmemesi halinde, tapu devri için gerekli tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken tapu alım satım harcı bilgileri ilgili kişinin cep telefonuna mesaj olarak gönderiliyor. Mesajda ödenmesi gereken tapu harç bedeli ile ödemenin yapılması istendiği banka bilgilerine yer veriliyor. Peki tapu nasıl hesaplanır? Tapu harcı hesaplama formülü nedir?


Tapu hesabı nasıl yapılır?

Tapu harcı için ödenecek tutar, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harcı oranları, her sene Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanıyor. Açıklanan harç bilgilerine göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Ancak uygulamada, alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor. 


Tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.


Diğer tapu harcı örnekleri:

-500 bin TL'lik gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL'lik gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL'lik gayrimenkul için 4 bin TL.


Gayrimenkul alım-satımında tapu işlemleri!



Geri Dön