19 / 04 / 2024

Tapu ne kadar tutar?

Tapu ne kadar tutar?

Tapunun devredilmek istenmesi halinde bu işlem tapu müdürlüğünde yapılıyor. Bunun için bazı belgelerin temin edilerek tapu dairesine müracaat edilmesi ve tapu masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu ne kadar tutar?



Tapu ne kadar tutar?

Hangi gayrimenkulün kime ait olduğu tapu belgesinde görülebiliyor. Bu bilgiler tapu müdürlüklerinde kayıtlı tutuluyor. Tapunun devredilmek istenmesi halinde de bu işlem yine tapu müdürlüğünde yapılıyor.


Bunun için bazı belgelerin temin edilerek tapu dairesine müracaat edilmesi ve tapu masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu masrafları nelerdir? Tapu ne kadar tutar?


Tapu harcı 2016

Tapu harcı taşınmaz malın satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Taşınmazın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödeniyor. Ancak bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Tapu döner sermaye bedeli 2016

Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. Bu bedel 2016 yılında 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


Emlakçı komisyonu 2016

Satış işlemi bir emlakçı aracılığı ile yapıldıysa belli oranlarda emlakçıya da komisyon ödemesi yapılıyor. Bu oran da yine satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcı yüzde 2’şer + KDV olarak tahsil ediliyor.


Tapu masrafı hesaplama örneği

200 bin TL'lik bir tapu devri işlemi için alıcı 4 bin TL, satıcı 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılıyor. Emlakçı ile çalışılması durumunda aynı bedel ayriyeten emlakçıya ödeniyor.


Tapu harcı: 4 + 4 = 8 bin TL

Döner sermaye: 87,25 TL

Komisyon bedeli: 4 + 4 = 8 bin TL


Tapu zayi ne demek?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön