27 / 04 / 2024

Tapu rayiç bedeli nedir?

Tapu rayiç bedeli nedir?

Tapu rayiç bedeli nedir? Tapu rayiç bedeli nasıl hesaplanır? Tapu rayiç bedeli, alım satım işlemlerine konu olan gayrimenkullerin satış bedeli olarak karşımıza çıkıyor. İşte sorularınızın yanıtı...



Tapu rayiç bedeli nedir?

Tapu rayiç bedeli, alım satım işlemlerine konu olan gayrimenkullerin satış bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Rayiç bedeli güncel piyasa koşullar ile belirleniyor.


Rayiç bedelleri etkileyen unsurlar arasında arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar bulunuyor.


Bir semtteki konutun rayiç bedeli hesaplanırken, konutun bulunduğu konum en önemli hususlar arasında yer alıyor. Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktör olarak ifade ediliyor. Konum ek olarak;

-Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri,

-Eğitim merkezleri,

-Merkezi lokasyon,

-Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Tapu rayiç bedeli nasıl belirlenir?

Tapu rayiç bedeli hesaplama ları için konutun yer aldığı semtdeki en az üç evin rayiç bedelini ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor. 


Bu üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam metrekaresine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu bulunabiliyor.


Metrekare başına düşen rayiç bedelini, esas rayiç bedelini bulmak istediğimiz evin m2 si ile çarparız. Böylece, evin gerçeğe yakın değeri kısmen de olsa bulunmuş oluyor.


Tapu rayiç bedel bulmadaki bir sonraki adım; kısmen rayiç bedelini çıkaracağımız evin, diğer üç ev ile aralarındaki eksiklik ve fazlalıkları saptamak.


Bu kıyaslamalar sonucunda; rayiç bedeli etkileyen özellikler gözönüne alarak, 10 üzerinden objektif bir şekilde puanlanmalı. 


Bu formül ile tapu rayiç bedeli hesaplanmış oluyor. Yukarıdaki işlemlerin formülü ise şu şekilde:


Metrekareye düşen rayiç bedeli çarpı evin metrekaresi çarpı (80 + 10 üzerinden verilen toplam puan) bölü 100 = Rayiç Bedel


Arsa rayiç bedel hesaplama!




Geri Dön