29 / 03 / 2024

Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

Bir gayrimenkulün tapusu üzerine şerh konulması halinde taşınmaz mal sahibinin bazı hakları kısıtlanabiliyor. Peki, tapu üzerine konulan bu şerh kaldırılabilir mi? Tapu şerhi nasıl kaldırılır?



Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

Bir gayrimenkulün tapusu üzerine şerh konulması halinde taşınmaz mal sahibinin bazı hakları kısıtlanabiliyor. Şerh koymak için Tapu Müdürlüğüne gerekli belgeler ile müracaat edilebiliyor.


Peki, tapu üzerine konulan bu şerh kaldırılabilir mi? Tapu şerhi nasıl kaldırılır?


Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kimselerin hepsinin onay vermesi gerekiyor.


Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. 


Bu şekilde konulan şerhler için, taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor.


T.C.

YARGITAY

Ondördüncü Hukuk Dairesi

E: 2006/6272

K: 2006/7643

T: 28.06.2006


TAPU KÜTÜĞÜNDEKİ ŞERHİN KALDIRILMASI

Özet: Bir şerhin tapu kütüğüne işlenmesi hakkında yasa hak sahibine doğrudan işlem yapma yetkisi tanımamışsa; şerhin yapılabilmesi için taraflar arasında ayrıca bir şerh anlaşması olmadan, özellikle Türk Medeni Kanunu ‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemez.


4721 s. TÜRK MEDENÎ KANUNU [Madde 638]

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 21.09.2005 gününde verilen dilekçe ile şerhin kaldırılması istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14.02.2006 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı belediye vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anla­şılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:


Dava, tapu kütüğüne yasaya aykırı olarak işlenen tedbir şerhinin kaldırılması istemi ile açılmıştır.


Mahkemece, istek hüküm altına alınmış, kararı davalı Yenimahalle Belediye Başkanlığı vekili temyize getirmiştir.


Türk Medeni Kanunu’nun 1009, 1010 ve 1011. maddelerinde tapu kütüğüne şerh verilecek haklara ilişkin düzenlemeler yapılmış, ancak bazı özel kanunlarda da aynı konuda hükümler getirilmiştir. Şerhler genellikle kütüğe kişisel hakların kuvvetlendirilmesi, malikin temlik hakkının kısıtlanması, temlik hakkının yasaklanması veya geçici şerhin tapu kütüğüne yazılması şeklinde işlem görür. Somut olayda; davalı Belediye Başkanlığınca Tapu Sicil Müdürlüğünden istenmesi üzerine konulan şerhin amacı kayıt maliki olan davacının temlik hakkını yasaklamaktır. Eğer bir şerhin tapu kütüğüne işlenmesi hakkında yasa hak sahibine doğrudan işlem yapma yetkisi tanımamışsa, şerhin yapılabilmesi için taraflar arasında ayrıca bir şerh anlaşmasının varlığı gerekir. Yoksa taraflardan birinin talebi üzerine, özellikle Türk Medeni Kanunu’nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemez.


Dava konusu olayda tedbir şerhi davalı idarenin tek yanlı istemi ile yasaya aykırı biçimde kütüğe işlendiğinden, şerhin mahkemece kaldırılmasında yasaya aykırı bir yön yoktur.


Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalı Belediye’ nin temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun hükmün (ONANMASINA), 28.06.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


Tapuya şerh koyma şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön