19 / 04 / 2024

Tapu şerhi ne zaman kalkar?

Tapu şerhi ne zaman kalkar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı şerh konulabiliyor. Şerh malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor. Peki, tapu şerhi ne zaman kalkar?



Tapu şerhi ne zaman kalkar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Kanunda sayılmış kişisel haklar ve tasarruf yetkisini kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, geçici tescil şerhleri ile kanunlarda öngörülen diğer hususlar yazılır ve bu şerhler herkese karşı ileri sürülebiliyor. 


Örneğin; satış vaadi, aile konutu şerhi vb. gibi haklar tapuya şerh edilebiliyor. Tapuya şerh edilebilen şahsi haklar şu şekilde sıralanıyor:


- Sözleşmeden doğan şufa(önalım), iştira(alım), vefa(geri alım), rehinli alacaklının serbest dereceden yararlanma hakkı,

- Adi kira, hasılat kirası ve bağışlayana rücu(geri dönme) şartı,

- Kat irtifakı kurulması vaadi ile gayrimenkul satış vaadi.


Tapu kütüğüne yukarıdaki hakların yanı sıra; Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ve geçici tescilin şerhi de konulabiliyor.


Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor. 


Şerh malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor. Peki, tapu şerhi ne zaman kalkar?


Tapu şerhinin sona ermesi..

Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor.


Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıl olarak karşımıza çıkıyor.



Tapu şerhi harcı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön