26 / 04 / 2024

Tapu sicilinin incelenmesi, bilgi ve kayıt örneği istenmesi!

Tapu sicilinin incelenmesi, bilgi ve kayıt örneği istenmesi!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde tapu sicilinin incelenmesi, bilgi ve kayıt örneği istenmesi konusunu kaleme aldı. Resmi Senet örneği ve Harç Makbuzu Örneğinin Verilmesi...



Tapu sicilinin incelenmesi, bilgi ve kayıt örneği istenmesi.


(X) 14-Resmi Senet örneği ve Harç Makbuzu Örneğinin Verilmesi 



Yukarıda da belirtildiği gibi resmi senet örneğinin ilgilisine verilmesi mümkündür, ipotek işleminden sonra, ipoteğin tescilini müteakip alacaklıya verilen ipotek belgesinden başka, ipoteğin kurulmasına ilişkin olarak Tapu Sicil Müdürlüğü'nde düzenlenmiş bulunan resmi senedin, tasdikli bir örneğinin de verilmesi mümkündür ki özellikle bankalar lehine tesis edilen ipoteklerde bu suretlerin verildiği görülmektedir. Ancak böyle bir suret verilmesi için alacaklının talepte bulunması ve harcını ödemesi gerekir. Hatta, alacaklı ile borçlu arasında yapılarak, Tapu Sicil Müdürlüğünce düzenlenen resmi senette atıfta bulunulan veya onaylanan yazılı sözleşmeler üzerinde, tescilin yapıldığı şerh ve tasdik edilerek, harcı alındıktan sonra alacaklıya ve isterse borçluya verilebilir. Alacaklı ipotek belgesi istemeyip, sadece sözleşmenin bu şekilde onanmasını isterse, bu harca tabi değildir. Çünkü bu sözleşmenin verilmesi ipotek belgesi yerine geçmektedir (MK Md. 882/3). 

Taraflar isterlerse harç, vergi, döner sermaye ücreti gibi banka tahsil makbuzlarının onaylı bir örnekleri de harcı tahsil edildikten sonra ilgililerine verilebilir. 

15-Bağımsız Bölümlerin Yüzölçümleri Hakkında Bilgi İstenmesi Kat irtifakına konu veya kat mülkiyetine geçmiş bağımsız bölümlerin, kaç metrekare oldukları, kat mülkiyeti kütüğünde yer almamaktadır. Bu durum, vatandaşları bilgilendirmekle görevli tapu sicilinden beklenen faydayı yeterince sağlamamaktadır. Bir konutu satın alacak kişi için en önemli unsurlardan biri, onun kaç metrekare olduğudur. Kat mülkiyeti kütüğünün dizaynında yapılacak bir değişiklikle, bağımsız bölümlerin net kullanım alanlarının kütüğe yazılması uygulamasına geçilmesi ve bu yapılıncaya kadar kat mülkiyeti için halen istenmekte olan listede, metrekarelerin belirtilmesinin istenmesi yönünde genelge hazırlanması gerekir. Bu sayede kişiler daha iyi bilgilendirilecektir. 

Bağımsız bölüm malikleri de isterlerse inşaat projesinden, kendilerine ait bağımsız bölümün haritasını alabilirler. 

16- İlgisiz Kişilere Bilgi, Belge Verilmesi Sorumluluk Getirir ilgisi olmayan kişi ve kurumlara doğrudan veya telefonla, sözlü ve taleplere istinaden, elden, faksla veya posta yoluyla bilgi ve belge verilmemelidir. Bunun aksine davranış idari, mali ve cezai sorumluluk doğurur (TKGM Genelgesi 2001/11). 


Şükrü Kızılot/ Hürses 


Geri Dön