18 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi; tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmayan belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi? Tapu tahsis belgesi devri nasıl yapılır?



Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi; tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmayan belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye deniyor.


Tapu tahsis belgesi 2981, 3290 ve 3366 sayılı Kanunlar gereğince hak sahibi olanlara tahsis edilmek üzere, Belediyelere yapılan taşınmaz devirlerinden önce veriliyor. 


Söz konusu kanunlar uyarınca müracaatta bulunan şahısların hak sahibi olup olamayacakları konusunda yapılan incelenmeler yapılıyor. Bu incelemeler sonucunda, tapu tahsis belgesi sahibine veriliyor. Peki, tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?


Tapu tahsis belgesi devri nasıl yapılır?

Tapu tahsis belgesi devri satış vaadi sözleşmesi ile yapılıyor. Ancak, tapusuz mallara ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi anlamına gelmiyor. 


Ancak, buna karşın hepten geçerli olmasına da engel teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor.


Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyot.


Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.


Tapu tahsis belgesi alındıktan sonra, gecekondunun, Kanunun 13 üncü maddesi (a) bendi hükümlerine göre hak sahibi niteliklerini taşıyan bir kişiye satılması halinde, satış belgesi ve tapu tahsis belgesi ibraz edilmek kaydıyla, tapu yeni maliki adına düzenlenebiliyor.



Tapu tahsis belgesi nedir?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi!




Geri Dön