20 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi ile tapu alma!

Tapu tahsis belgesi ile tapu alma!

Tapu tahsis belgesi, kişiye mülkiyet değil kullanım hakkı sağlıyor. Tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrilmesi gerekiyor. İşte, tapu tahsis belgesi ile tapu alma!



Tapu tahsis belgesi ile tapu alma!

Tapu tahsis belgesi, 2981 sayılı kanun çerçevesinde belirlenen konulara göre; hazineye, belediyeye, vakıflar genel müdürlüğüne ya da il özel idaresine ait araziler üzerinde yapılan konutları kapsıyor.


Ancak tapu tahsis belgesinin tapu özelliği kazanabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar arsında en önemlisi ise, devletin geçici bir belge statüsünde olan tapu tahsis belgesi vermesinden sonraki süreçte, yine belediye tarafından yapılacak olan bir sonraki imar plan değişikliğine kadar, söz konusu konutun hane sahibi tarafından yıkılmaması durumu olarak biliniyor. 


Tapu tahsis belgesi kadastro planları ve ıslah imarları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek olan esas tapuyu teşkil ediyor. 



Ancak imar planı ya da kadastro planları yapılan alanlarda tapu sahiplerine kimi zaman tapu tahsis belgesi yerine direk olarak tapuları verilebiliyor. İşte, tapu tahsis belgesi ile tapu alma!


Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi için gerekenler... 

* Başvuru dilekçesi

 * Noter tarafından onaylı olan beyanname ve taahhütname

* Tapu tahsis belgesi

* İmar affı için yapılmış müracaat belgesi

* 2000 TL’lik banka makbuzu

* Eğer toprak parası ödenmişse banka makbuzu

* Satışlı olan yerler için noterden alınmış satış

* Vefat edenler için veraset belgesi

* Kimliğin fotokopisi

* Kişilerin bağlı bulunduğu muhtarlıklardan alınacak 

* Form-5 belgesi

* İmar durumu

Bazı durumlarda nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örneği ve isim, soy isim değişikliklerinde mahkeme kararı istenebiliyor. Tüm bu belgelerin eksiksiz olarak tenin edilmesi gerekli ücretlerin ödenmesi halinde tapu tahsis belgesi tapuya çevrilebiliyor.


Tapu tahsisi belgesi iptali!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön