26 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi ne demektir?

Tapu tahsis belgesi ne demektir?

Tapu tahsis belgesi ne demektir? Tapu tahsis belgesini kimler verir? Tapu tahsis belgesi ne işe yarar? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz..



Tapu tahsis belgesi ne demektir?


Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakları ifade ediyor. İmar affı" şeklinde tanımlanan yasal düzenlemeler uyarınca ilgili kamu kurumlarınca kişilere "tapu tahsis belgesi" verilmesi sureti ile mülkiyet hakk tesisi sağlanmıştır.


Tapu tahsis belgesinin hukuki niteliğini ”bu yerin  tapusu devletin seninde üzerinde gecekondun var şimdilik gecekonduyu yıkmıyorum senden işgal parasıda  almıyorum ileride imar uygulaması yaptığım zaman senin tapu tahsis belgen tapuya dönüşecektir. Bu süre icinde gecekondunu yıkarsan hakkın kaybolur şimdilik orada oturmaya devam et ”  anlamına gelen bir belge olarak özetleyebiliriz. Tapu tahsis belgesini veren bu kurumların tahsis işlemlerini ilgili tapu müdürlüğüne yazı ile bildiriliyor ve tahsisin yapıldığı tapu kütüğünün "beyanlar" hanesinde gösteriliyor.



Tapu tahsis belgesi; Türk Medeni Kanunun eşya hukukunu düzenleyen hükümlerinde düzenlenen bir kurum veya hak değildir. Bu düzenleme 1984 tarihli 2981 sayılı "İmar Ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve alt düzenlemeleri ile hukukumuzda da yer alıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön