25 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?

Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılara, gecekondulara, bazı şartları yerine getirmeleri halinde verilen ön tapuya tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?



Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye tapu tahsis belgesi deniyor.


Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor. 


Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor. 


Tapu tahsis belgesi , kaçak gecekondu yapı sahiplerine tapu vermenin başlangıcı olmak üzere, Hazine, belediye, il özel idaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara ıslah imar planları yapılıncaya kadar devletin güvence vermesi olarak nitelenebilecek bir "ön tapu belgesi" niteliği taşıyor. 


Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu!

Tapu sahibi olmadığı gibi tapu tahsis belgesi sahibi de olmayan gecekondu hak sahiplerine yıkım gerçekleşmesi halinde enkaz bedeli ödeneceğine dair bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte, her bir gecekondu için kendi özel durumları da dikkate alınarak yasal yollara başvurulup başvurulmayacağının ayrı ayrı belirlenmesi gerekmektedir.


Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön