25 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

Tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle tapu tahsis belgesi veriliyor. Peki, tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?



Tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

Tapu tahsis belgesi, 2981 sayılı İmar Affı Kanunu göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine veriliyor.


Bu belge, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil eder. Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebilir.


Tapu tahsis belgesi, 2981 sayılı kanun çerçevesinde belirlenen konulara göre; hazineye, belediyeye, vakıflar genel müdürlüğüne ya da il özel idaresine ait araziler üzerinde yapılan konutları kapıyor. Ancak tapu tahsis belgesinin tapu özelliği kazanabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmekte.


Bu şartlar arsında en önemlisi ise, devletin geçici bir belge statüsünde olan tapu tahsis belgesi vermesinden sonraki süreçte, yine belediye tarafından yapılacak olan bir sonraki imar plan değişikliğine kadar, söz konusu konutun hane sahibi tarafından yıkılmaması durumu olarak karşımıza çıkıyor.  Peki, tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?


Tapu tahsis belgesinin devri!

Tapusuz bir gayrimenkulü, elinde tapu tahsis belgesi olan birisinden adi yazılı bir sözleşmeyle satın aldınız. Sözleşmede, gayrimenkul tapuya kaydedildiğinde satan kişi tarafından sizin tarafınıza tapudan devri yapılacağı hususu da belirtilmiş.


Tapusuz mallara ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi anlamına gelmiyor.. Ancak, geçerli olmasına da engel olmuyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor. 


Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.


Tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön