29 / 03 / 2024

Tapu tahsis belgesinin devri!

Tapu tahsis belgesinin devri!

İleride tapuya dönüştürmek üzere imar yasası kapsamında oluşturulan tapu tahsis belgesinin devri mümkün olyor mu? Tapu tahsis belgesinin devri hakkında merak ettiklerinizi detaylı olarak haberimizde bulabilirsiniz..



Tapu tahsis belgesinin devri!



Tapu tahsis belgesi 2981/3290/3366 sayılı Kanunlar uyarınca hak sahibi olanlara tahsis edilmek üzere, Belediyelere yapılan taşınmaz devirlerinden önce, anılan kanunlar uyarınca müracaatta bulunan şahısların hak sahibi olup olamayacakları konusunda yapılan incelenmelerde; dosyalarda bulunan evrakların incelenmesi ile yetinilmemeli, ayrıca şu hususlar üzerinde de önemle durulması gerektiği, anılan kanunlar ve konu hakkında çeşitli mahkemelerce verilmiş kararların sonucu olarak karşımıza çıkıyor. 


Peki tapu tahsis belgesinin devri mümkün müdür? 


Diyelim ki tapusuz bir gayrimenkulü, elinde tapu tahsis belgesi olan birisinden adi yazılı bir sözleşmeyle satın aldınız.Sözleşmede, gayrimenkul tapuya kaydedildiğinde satan kişi tarafından sizin tarafınıza tapudan devri yapılacağı hususu da belirtilmiş.


Tapusuz mallara ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi anlamına gelmiyor.. Ancak, geçerli olmasına da engel olmuyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor. Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyot.. Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.



Tapu tahsis belgesi alındıktan sonra, gecekondunun, Kanunun 13 üncü maddesi (a) bendi hükümlerine göre hak sahibi niteliklerini taşıyan bir kişiye satılması halinde, satış belgesi ve tapu tahsis belgesi ibraz edilmek kaydıyla, tapu, yeni maliki adına düzenleniyor.



Tapu tahsis belgesi ne demektir?

Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön