14 / 01 / 2025

Tapu tahsisi mirasçılara geçer mi?

Tapu tahsisi mirasçılara geçer mi?

Tapu tahsis belgesi kadastro planları ve ıslah imarları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek olan esas tapuyu teşkil ediyor. Peki, tapu tahsisi mirasçılara geçer mi?



Tapu tahsisi mirasçılara geçer mi?


Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; Hazine, belediye, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanun ile belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan “şahsi hak” belgesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu belge, kaçak gecekondu yapı sahiplerine tapu vermenin başlangıcı olmak üzere, Hazine, belediye, il özel idaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara ıslah imar planları yapılıncaya kadar devletin güvence vermesi olarak nitelenebilecek bir “ön tapu belgesi” olarak da tanımlanabiliyor.


Tapu tahsisi ile ilgili esaslarda 6306 sayılı yasa önem teşkil ediyor. Yasa gereğince, tapu tahsis belgesi olan vatandaşların tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süreleri 3 yıl süreyle uzatılmış olarak karşımıza çıkıyor. 


İmar uygulamalarının yapılmadığı bir yerde ilgili adına mülkiyet hakkının tescilinin "ifa imkansızlığı" gerekçesi ile mümkün olmadığı kabul ediliyor. Ayrıca, bu belgenin konusu olan arsa-arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi şartı da koşuluyor.


Tapu tahsis belgesi ile elde edilen şahsi hak; tapu senedi ile elde edilen aynı nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal ediyor.  Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredilebiliyor. 


Tapu tahsisi nereden alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön