25 / 04 / 2024

Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İmar mevzuatına uygun olmayarak inşa edilmiş yapılara, kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. Peki, tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?



Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İmar mevzuatına uygun olmayarak inşa edilmiş yapılara, 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. 


Tapu tahsisi belgesi,  kaçak gecekondu yapı sahiplerine tapu vermenin başlangıcı olmak üzere, Hazine, belediye, il özel idaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara ıslah imar planları yapılıncaya kadar devletin güvence vermesi olarak nitelenebilecek bir "ön tapu belgesi'' olarak biliniyor. 


Bu belge, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor. Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor. 


Tapu tahsisi olmayan...

Tapu sahibi olmadığı gibi tapu tahsis belgesi sahibi de olmayan gecekondu hak sahiplerine yıkım gerçekleşmesi halinde enkaz bedeli ödeneceğine dair bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte, her bir gecekondu için kendi özel durumları da dikkate alınarak yasal yollara başvurulup başvurulmayacağının ayrı ayrı belirlenmesi gerekiyor. 


Tapu tahsis belgesi ile tapu alma!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön