19 / 04 / 2024

​Tapu Takası nedir nasıl yapılır?

​Tapu Takası nedir nasıl yapılır?

Takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. Peki, ​tapu takası nedir nasıl yapılır?



​Tapu Takası nedir nasıl yapılır?



Tapu dairesinde, taşınmaz malların takas işlemi gerçekleşebiliyor. Takas işlemi, aynı değer sahip olmayan taşınmaz mallar için de yapılıyor. Değeri düşük olan taşınmaz malın diğer taşınmazın değerine denk gelmesi için üstü bir bedel karşılığında kapatılabiliyor.


Takas işlemi için öncelikle gerekli belgeler ile birlikte müracaatın yapılması gerekiyor. Herhangi bir eksiklik olmaması durumunda, takas harcı da ödenerek devir işlemi gerçekleşmiş sayılıyor.


Tapu takas işlemleri hakkındaki yükümlülüklere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor.  Takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. 


​Tapu Takası için gerekenler...

1.Takası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,


2.Takas yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


3.Takas yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


4.Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.


Takasa konu taşınmazlarda harç hesaplaması ile ilgili Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 23.01.2012 tarih 8390 sayılı yazılarına göre " gayrimenkullerin karşılıklı olarak takas edilmesi halinde tapu harcının bu iki gayrimenkulden  Emlak  vergisi değeri yüksek olan esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değer bildirilmesi halinde bildirilen değer üzerinden her iki gayrimenkul için de hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmesi gerekiyor.



Tapu işlemleri nasıl yapılır 2015?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön