24 / 04 / 2024

Tapu tescil davası!

Tapu tescil davası!

Tapu tescil davası ve tapu iptali için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne müracaat edilerek harç yatırılıyor veya özel kuruluşlara başvurularak bir kadastro elemanına taşınmazın pafta uygulamasını yaptırmak gerekiyor...




Tapu iptali ve tapu tescil davası!


Tapu iptali ve tapu tescil davası açmak için öncelikli olarak bir dilekçe yazmak gerekiyor. Ancak bu tür davalar biraz masraflı olacağından davayı açmadan önce gerekli araştırmaları yapmak önem arz ediyor. Özellikle doğru yere ve doğru kişiye dava açıldığından emin olunmalı.


Tapu tescil davası için Kadastro Müdürlüğü'ne müracaat edip harç yatırılıyor veya özel kuruluş ve kişilere başvurarak bir kadastro elemanının taşınmazın başına götürülerek pafta uygulaması yaptırmak gerekiyor. Bu uygulama ile saptanan parselin tapu kayıt bilgilerini tespit ederek kimin adına tapuda kayıtlı olduğunun saptanması doğru olur. Davaya konu olan taşınmazın değerinin mutlaka dilekçede belirtilmesi gerekiyor. Tapu tescil davası Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. Taşınmaz ile ilgili davalarda yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi olmalıdır.


Dava dilekçesine elde edilen tüm delilleri eklemek gerekiyor. Bu tür davalarda keşif yapılması ve keşif yerinde bilirkişi ve tanık dinlenmesi uygun görülüyor. Keşif sonrasında verilen bilirkişi raporuna tebliğden itibaren bir hafta içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor. 


Tapu iptali ve tapu tescil davası dilekçe örneği!


( Asliye Hukuk ) Mahkemesi'ne (İstanbul)

Davacı: Ahmet Bulut Yeni Mahalle Solmaz Sokak No:27 iSTANBUL

Davalı: Mehmet Güneş Eski Mahalle Karanfil Sokak No:30 İstanbul

Dava: Tapu İptali ve Tescil

Dava Konusu Taşınmazın Değeri: 5.000 TL

Maddi sebepler:

1) Dava konusu (İstanbul) İli (Merkez) İlçesi, (Kayadibi) Köyü, (123) ada, (234) parsel numaralı taşınmaz ceddimden intikalen gelen 40 yılı aşkın süredir nizasız ve fasılasız malik sıfatıyla arpa ve buğday tarımı yaparak zilyet ettiğim bir taşınmazdır.

2) Dava konusu bu taşınmaz köyümüzde (2008) yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında bilmediğim sebeplerden dolayı davalının adına tespit ve tapuya tescil edilmiştir.

3) Davalının dava konusu taşınmazda hiçbir hakkı bulunmadığı gibi, kendisine durumu izah etmeye çalışmama rağmen tapu devrini yapmaya yanaşmamaktadır. Bu nedenlerle dava konusu taşınmazın davalı adına olan tapusunun iptali ile adıma tescili için bu davanın açılması zorunluluğu ortaya çıktı.

Hukuki sebepler: TMK İlgili Hükümleri

Deliller: Nüfus kayıtları, tapu kayıtları, tespit tutanakları, tanık, keşif, bilirkişi vs. deliller.

Sonuç İstem: Dava konusu (İstanbul) İli, (Merkez) İlçesi, (Kayadibi) Köyü, (123) ada, (234) parsel numaralı taşınmazın davalı adına olan tapu kaydının iptali ile adıma tapuya tesciline, avukatlık ücreti ve mahkeme masraflarının davalıdan alınıp tarafıma verilmesine karar verilmesini en derin saygılarımla arz ederim (10.10.2010)

Davacı (Ahmet Bulut)



Tapu iptali ve tescil davaları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön