24 / 04 / 2024

Tapu trampa işlemi için istenen belgeler!

Tapu trampa işlemi için istenen belgeler!

Tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.Takasta değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Peki, tapu trampa işlemi için istenen belgeler neler?



Tapu trampa işlemi için istenen belgeler!

Bir malın başka bir malla değişimine Trampa ya da takas deniyor. Bu bakımdan trampa koşullu bir değişim olarak karşımıza çıkıyor.  Tapu da bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değişiminde Trampa işlemi yapılıyor. 


Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa (takas) yapılması mümkün oluyor.  Bu halde trampa(takas) istemi taşınmazların bulunduğu il veya ilçelerden herhangi birinde yapılabiliyor. 


İstemin yapıldığı tapu sicil müdürlüğünce, diğer ilçe tapu sicil müdürlüğünden kayıt örneği ve yetki istenerek işlem sonuçlandırılıyor  ve kendisinden yetki istenen müdürlüğe işlemin hukuki dayanağını teşkil eden belgelerin ve resmi senedin tasdikli birer örneği bir yazı ekinde gönderiliyor. Bu yazıyı alan müdürlük tarafından yazı yevmiyeye alınarak gerekli tescil işlemi yapılıyor. 


Trampa (Takas) işleminde değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit şar değil. Değerler eşit olmadığı takdirde aradaki fark nakden ödenerek eşitlik sağlanma imkanı sunuluyor. 


Tapu Sicil müdürlüğünde bedel eşitliği açısından fark varsaişlemi engelleyici bir husus olmuyor. Eğer aradaki bedel farkı nakden ödenmeyecekse anlaşma koşulları çerçevesinde kanuni ipotek konularak ileriki bir tarihte ödenebiliyor.


Tapu trampa işlemi için istenen belgeler!

1) Tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge.

2) Trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları. 3) İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge.

3) Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisi.


Tapu takas uygulaması nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön