19 / 04 / 2024

Tapu trampa işlemleri için neler gerekli?

Tapu trampa işlemleri için neler gerekli?

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesine trampa deniyor. Peki, tapu trampa işlemleri için neler gerekli?



Tapu trampa işlemleri için neler gerekli?

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesine trampa deniyor. Eş değerdeki dükkan ve arsa, konut ve mağaza trampa edilebiliyor.


Takas işlemi yapılmasına dair taraflar arasında takas sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşme iki tarafa da borç yüklüyor. Trampa işleminin resmiyet kazanabilmesi içinde tapuya müracaat edilmesi gerekiyor.


Tapu müdürlüklerine müracaat için de bir takım belgeler gerekiyor. Öncelikle trampa yapılacak malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor. 


Diğer istenen belgeler ise trampa edilecek malların sahiplerinin son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları, eğer temsilci trampaya katılacak ise temsilci olduğuna dair belge ve vergi kimlik numarasının yazılı olduğu vergi dairesinden verilmiş bir belge olarak biliniyor. 


Bu belgelerin temin edilmesi halinde tapu müdürlüğünde trampa işlemi gerçekleşebiliyor. Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışmıyor.  Değer farkı bulunuyorsa taraflar bunu kendi aralarında çözmeleri gerekiyor veya trampa sözleşmesine bir başka malı da ekleyerek değer eşitlenmesi sağlanabiliyor. 


Konut trampa sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön