19 / 04 / 2024

Tapu ücretleri 2017!

Tapu ücretleri 2017!

Tapu müdürlüklerinde yapılan gayrimenkul alım satım işlemleri için tarafların belli bir ücret ödemesi gerekiyor. İşte tapu ücretleri 2017..



Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için ödenecek harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. İşlemin tamamlanması için aynı zamanda tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Tapu ücretleri 2017

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tahsil ediliyor.


Ancak konut ve işyerlerinin devir işlemi için bir indirim söz konusu. Bakanlar Kurulu'nun aldığı karara göre 30 Eylül 2017 tarihine kadar yapılacak konut ve işyeri devir işlemleri için harç binde 15 olarak uygulanacak.


2017'de ödenen tapu döner sermaye hizmet bedeli 90,50 TL olarak tahsil ediliyor. İlave hizmet bedeli ise 12,25 TL olarak ödeniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön