25 / 04 / 2024

Tapu üzerinde ipotek var mı?

Tapu üzerinde ipotek var mı?

İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınması işlemi oluyor. Peki, tapu üzerinde ipotek var mı? Nasıl öğrenilir?



Tapu üzerinde ipotek var mı?

Taşınmaz rehni ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınması işlemi oluyor.


Borçlunun teminat gösterdiği herhangi bir taşınmazın tapusuna ipotek konulabiliyor.


Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştirilir ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını korur. 


Taşınmaz ipoteği kurmak için gerekli belgelerin temin edilmesi ve masrafların ödenmesi gerekiyor. 


Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil edebiliyor. Peki, bir tapu üzerinde ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?


İpotek sorgulama..

İpotek tapu belgesi ile birlikte tapu dairesine müracaat edilerek öğrenilebiliyor. Ayrıca, internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri Sorgulama sisteminden de bu sotgulama yapılabiliyor.



İpotek masrafları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön