24 / 04 / 2024

Sincan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası Türkiye'nin ilk yeşil binalarından biri olacak!

Sincan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası Türkiye'nin ilk yeşil binalarından biri olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamuda yeşil bina için ilk adımı attı. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü projede çalışmalar başladı. Sincan'da yapılacak olan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası Türkiye'nin ilk yeşil binalarından biri olacak...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamuda yeşil bina için ilk adımı attı. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü projede çalışmalar başladı. Sincan'da yapılacak olan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası Türkiye'nin ilk yeşil binalarından biri olacak. 20 günde maliyet işlemleri sonlandırılacak olan hizmet binasının inşaat çalışmaları başlayacak. Bakanlık, yaptığı inceleme ve araştırmalardan sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu'nun desteğiyle yapılacak hizmet binasını 'örnek' olarak seçti. Seçilen bina, güneş ve rüzgâr etkisinden maksimum faydalanacak şekilde konumlandırıldı. Yeşil binada bulunacak olan fotovoltaik paneller sayesinde güneş enerjisinden elektrik elde edilerek, binanın elektrik tüketimi azaltılacak. 


KİRLİ SU TOPLANACAK 

Binada bulunacak 'gri su sistemi' sayesinde lavabolarda kullanılan su toplanarak tuvalet sifonlarına aktarılacak. Aynı su iki defa kullanılarak su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca yağmur suları toplanarak, bahçe sulamalarında kullanılacak. Böylece ciddi bir tasarruf sağlanacak. Yeşil çatı uygulamasıyla ısı kayıpları önlenecek ve enerji tasarrufu sağlanacak. Binanın enerji maliyeti de standart binaya göre 5'te 1 oranında azalmış olacak. Yeşil binadaki bir başka önemli özellik ise labirent sistemi olacak. Bu sistem, binada yazın ön soğutma, kışın da ön ısıtma sağlayacak. 


YAYILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, binaların dünyadaki enerjinin yaklaşık üçte birini kullandığını söyledi. Bakan Güllüce, "Enerji giderlerinin azatlımı ve çevre hassasiyeti için yeşil binaları yaygınlaştırmamız gerek" diye konuştu.



Sabah 


Geri Dön