29 / 03 / 2024

Tapu ve Kadastro rüşvet sıralamasında ilk 15 kurum içerisinde yok

Tapu ve Kadastro rüşvet sıralamasında ilk 15 kurum içerisinde yok

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Atlı, tapu sicil müdürlüklerindeki rüşvet iddialarıyla ilgili çoğu zaman haksız suçlamalara maruz kaldıklarını belirterek, "Rüşvet sıralamasında ilk 15 kurumun içerisinde yokuz. Halk hareketliliğinin yoğunluğu ned





Atlı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2007 Yılı Değerlendirmesi ile 2008 Yılı Hedefleri Toplantısı için geldiği Antalya'da, soruları yanıtladı.


Tapuda usulsüz, yanlış bir işlemin mümkün olmadığını, bir memurun işleminden vatandaşın zarar görmesi halinde, devletin bu zararı tazmin etmek zorunluluğu bulunduğunu belirten Atlı, ortaya çıkan zararın da memura rücu edildiğini söyledi. "Bizim memurumun yanlış yapması mümkün değil" diyen Atlı, şöyle konuştu:


"Bizde insanlar evlenirken ya da ev alırken, böylesi mutlu anlarında bahşiş verir. Ev aldığı zaman onun mutluluğu içinde oradaki memura üç beş kuruş bahşiş bırakıyor. Bizde en büyük sıkıntı bu. Ekonominin hareketine paralel olarak Türkiye'de gayrimenkul alımına ciddi yönelme söz konusu. Böyle olunca, bizdeki işlem hacmi son 3-4 yıldır yüzde 100 artış gösterdi. Yığılmalar olmaya başlayınca, insanlar sırasını beklememek için iş takipçilerini de araya sokup, üç beş kuruş verip,


oradaki bir iki memurla da anlaşıp, işini öne alma gibi hoş olmayan şeyler yapıyorlar. Biz bunu engellemek için idare olarak ciddi tedbirler aldık."


-"RÜŞVET SIRALAMASI"-


Tedbirler kapsamında kamera kurma çalışmalarının 200 Tapu Sicil ve Kadastro müdürlüğünde bir ay içerisinde tamamlanacağını kaydeden Atlı, ön başvuru sistemiyle kayıtların da bilgisayarda alındığını söyledi.


Atlı, "Hak tabiriyle artık 'araya kaynak' yapılması mümkün olmayacak. Mekansal düzenlemeler getirdik. İnsanların izdihamını önleyeceğiz. Daha düzgün çalışılması için her türlü önlemi aldık" dedi.


İstanbul Mali Müşavirler Odası'nın geçen yıl yaptırdığı bir çalışmaya göre, istatistiklerde rüşvet sıralamasında Tapu Sicil ve Kadastro kurumlarının bulunmadığını ifade eden Atlı, şöyle devam etti: "Bu son olaylardan dolayı kurumumuzun üzerine çok fazla gelindi ve insanlarımızın morali bozuldu. Hak etmediğimiz şekildi yıpratıldık. Rüşvet seviyesi bizde düşük. Çeşitli kurumlardan çok çok aşağıdayız. Rüşvet sıralamasında ilk 15 kurumun içerisinde yokuz. Halk


hareketliliğinin yoğunluğu nedeniyle göz önündeyiz. Vatandaşın verdiği 15-20 milyon, rüşvet olarak yansıtılıyor. Bundan ciddi anlamda rahatsızız. Çok fazla deşifre edildi. Bizim memurumuzun rüşvetle aslında problemi yok ama her toplumda olduğu gibi kötü, art niyetli insanlar da çıkıyor. Bunları yakalıyor ve gerekli önlemleri alıyoruz.


Vatandaşlarımızın da hassas davranmasını istiyoruz. Polis tarafından yansıtılan bir olaydaki memurları da daha önce görevden almıştık. Usule uygun davranmayan insanlar 2-3 işlem sonra yakayı ele veriyor. Bu nedenlerle açığa alınan personel sayımız 35 civarında. Memuriyetle ilişkilerini kesmiş durumdayız."


-"MEMURLA, VATANDAŞIN İLİŞKİSİNİ KOPARMAK"-


Kurum olarak istismara ve hukuksal olmayan taleplere kesinlikle müsaade etmediklerini belirten Atlı, daha önceki dönemlerde tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinin telefon faturaları ya da kırtasiye malzemelerinin ödenmesi yönünde taleplerinin bulunduğunu, bu taleplerin de tamamının önlendiğini vurguladı.


Atlı, "Hiç bir müdürlüğümüzün ne su, ne elektrik faturası ne de kırtasiye sıkıntısı yoktur. İhtiyaçları fazlasıyla gönderiyoruz. Memurun, vatandaşla ilişkisini koparalım istiyoruz. Bu tür suistimale açık olan memurumuzun, bu niyetini kırıp, daha açık, daha şeffaf şekilde insanlara daha iyi hizmet etmek için her türlü önlemi aldık" diye


konuştu. Bu konuda en büyük sıkıntılardan birinin takipçilik ve emlakçılık sistemi olduğunu, bu yönde yasal düzenleme çalışması yaptıklarını da kaydeden Atlı, genelge yayınlayarak, vergi kaydı bulunmayan ve emlakçılar odasına kayıtlı olmayanların iş takibini yapmasını yasakladıklarını bildirdi.


Mehmet Zeki Atlı, tapu sicil ve kadastro müdürlüklerinde görevli personelin maaşlarında iyileştirme için yoğun çalışma yürütüklerini ve hükümete bu konuda taleplerde bulunduklarını belirterek, bu konuda gelişmelerin beklendiğini söyledi.


Kurumun 17 bin personelle görev yaptığını, personel sayısındaki en büyük sorunun ise nitelikli eleman azlığı olduğunu dile getiren Atlı, kurum kadrolarının son dönemde yüzde 30'unun yenilendiğini ve genç personelin göreve getirildiğini söyledi.


Nitelikli kadro ihtiyacı için Maliye Bakanlığı'nda 2 bin kadronun alımı için talepte bulunduklarını bildiren Atlı, "Tapu sicil müdürlüklerinde nitelikli eleman sıkıntısı var. Kaliteli okullardan mezun, kültürel yapısı daha uygun insanlara ihtiyaç var. Sayımız nitelik yönünden yetersiz. 2 bin kişi alınmasını talep ettik. Bu yıl en azından yarısı


alınarak sorun çözülebilir" diye konuştu.


Geri Dön