26 / 04 / 2024

Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar!

 Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar!

Tapu üzerinde bazı değişiklikler yapılabiliyor. Yapılann bu işleme cins değişikliği (tashisi) deniyor. Peki, tapuda cins değişikliği işlemi nasıl yapılır? Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?



Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar!

Tapu üzerinde bazı değişiklikler yapılabiliyor. Yapılann bu işleme cins değişikliği (tashisi) deniyor. 


Cins tashihi işlemlerinde en sık arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi veya mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi halinde rastlanıyor. 


Cins tashihi için ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediyor. Kadastro müdürlüğü personellerince zeminde inceleme yapıldıktan sonra düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor. Başvurunun onaylanmasının ardından cins değişikliği işlemleri yapılabiliyor.


Tapuda cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve cins değişikliği harcının ödenmesi gerekiyor. 


Peki, tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir? Cins değişikliği başvurusunda hangi belgelere gerek duyulur?


Cins değişikliği için gerekli belgeler;

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.



Tapuda ödenen vergiler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön