20 / 04 / 2024

Tapuda eksik beyan cezası ne kadar?

Tapuda eksik beyan cezası ne kadar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde belli bir harç ödemesi yapılarak gerçekleşiyor. Tapuda gerçek bedel üzerinden binde 20 oranında harç ödeniyor. Peki, tapuda eksik beyan cezası ne kadar?



Tapuda eksik beyan cezası ne kadar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde belli bir harç ödemesi yapılarak gerçekleşiyor. Tapuda ödenecek bedel, gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. 

Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkulün satışının olduğunu düşünelim. Bu durumda, hem alıcının hem de satıcının 2 bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelini ödemeleri gerekiyor.


Kimi zaman taraflar daha az harç ödemek için gayrimenkulün değerini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Bu durumun tespiti durumunda taraflara ceza kesiliyor. 


Tapuda eksik beyan cezası 2015

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön