29 / 03 / 2024

Tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?

Tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?



Tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?

Taşınmaz malların devir sürecinde ödenmesi gereken tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Peki, tapu harcı eksik ödenirse ne olur? Tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse ne tür sorunlar olabilir?


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Bu cezayı ödemek istemeyen mükellefler, Maliye farketmeden pişmanlık beyannamesi verebiliyor. Bu beyan ile eksik yatırılan kısmın ödenmek istendiği belirtilebiliyor.


Tapu harcı pişmanlık beyannamesi örneği:


............... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE



Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............Vergilendirme dönemine ilişkin ............ Vergisi beyannamemi, kanuni süresi içinde verememiş/eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin , 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:


.../..../....                                                                                                  

Mükellef                                           

(Vekili veya Temsilcisi)                             

Ad, Soyadı ve İmza



EKLER:

1-..... Vergilendirme Dönemine Ait... Vergisi Beyannamesi


Tapuda emlak beyan değeri nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön