25 / 04 / 2024

Tapuda eski eser şerhi!

Tapuda eski eser şerhi!

Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Peki, tapuda eski eser şerhi varsa ne olur? İşte yanıtı..



Tapuda eski eser şerhi!

Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Örneğin; 1. derece eski eser, 2. derece eski eser ve 3. derece eski eser gibi..


Eski eser şerhi bulunan bir binanın eski eser derecesine göre restorasyon projesi veya restitüsyon projesi hazırlanarak restorasyon yapılanabiliyor. 


Ancak, koruma alanı belirlenmemiş sit alanı dışındaki tescilli parsellerde, bu parsele komşu olan veya aralarından yol geçse dahi bu parsele cephe veren parsellerin koruma alanı olarak kabul edilmesine, bu alanlarda gelecekte yapılacak uygulamalarda aksaklıklara neden olunmaması için Koruma Kurulundan karar alınmadan herhangi bir uygulama yapılamıyor.


Tapuda eski eser şerhi olan taşınmazların harç muafiyeti..

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3386 sayılı Kanunla değişik 21. maddesinin 3.fıkrasına göre;

"Tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan ve I inci ve II nci grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır."


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

İSTANBUL  DEFTERDARLIĞI  

Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü


26.04.2002-2589 

SAYI:B.07.4.DEF.0.34.12/2.HRÇ:44/2133                                                         

KONU : Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar  Yüksek Kurulunun kararı ile tapuda korunması gerekli kültür varlığı olduğu yolunda şerh bulunan gayrimenkulden dolayı tahsil edilen harcın iade edilip edilmeyeceği


İLGİ :   15.04.2002 tarihli dilekçeniz.


Dilekçenizde, maliki bulunduğunuz ……………. ve …………’a satışı yapılan ………, ………… Mahallesinde kain ve tapuda .. pafta, … ada, … parselde kayıtlı gayrimenkulün, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun ………… tarih ve … sayılı kararı ile “Eski Eser” olarak tescilinin bulunması nedeniyle satış sırasında ödemiş olduğunuz harçların iadesi talep edilmektedir.

 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3386 sayılı Kanunla değişik 21 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında, tapu kütüğüne “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan ve I ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parsellerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Sözkonusu kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin 1997/4 Sıra No.lu Harçlar Kanunu İç Genelgesinde de; “sürekli hale gelen Danıştay kararlarında, 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesindeki istisna hükmünün korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının her türlü tapu işlemlerini kapsayacağı ifade edilerek, söz konusu gayrimenkullerin alım, satım, intikal ve yeniden inşası ile ilgili tahsil olunan tapu harçlarının terkinine karar verilmektedir. 

            

Bu nedenle, Danıştay kararları doğrultusunda “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” şerhi bulunan gayrimenkullerle ilgili tapuda yapılacak işlemlerin tapu harcından müstesna tutulması yönünde uygulamaya yön verilmesi ve bu hususta vergi mahkemesi ve Danıştay nezdinde oluşmuş ihtilaflardan vazgeçilmesi uygun görülmüştür” denilmektedir. 


Dilekçenizin tetkikinden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı kararı ile söz konusu gayrimenkulün koruma grubunun “I. Derece Eski Eser” olarak belirlendiği anlaşılmakta ise de tapu kütüğünde bu şerhin mevcut olduğuna dair herhangi bir bilgeye rastlanılmamıştır. 


Bu itibarla, alım-satım işleminden önce, söz konusu gayrimenkulün “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olduğuna dair tapu sicilinde şerh bulunması halinde ödemiş olduğunuz harçların iadesi mümkündür.



Tapuda şerh nasıl kaldırılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön